دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
مصاحبه با حجت السلام والمسلمین بهرامی

حوزه/ رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی گفت: بحث هوش مصنوعی و ابر داده ها و مباحثی از این قبیل همه و همه ظرفیت هایی هستند که باید بتوانیم آنها را به پژوهش های علوم انسانی و اسلامی گره بزنیم و بتوانیم روند پژوهش ها را توسعه بدهیم و تسریع ببخشیم چون امروز در دنیا هم به این مفهوم به صورت جدی توجه می‌شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین بهرامی در افتتاحیه همایش مجازی «علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری» که عصر امروز(پنجشنبه ۲۰ آذر) از سوی مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی-اسلامی و با همکاری معاونت پژوهشی وزارت علوم و معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، اظهار داشت: در این نشست قصد داریم به ارتباط پژوهش و فناوری با علوم انسانی اسلامی بیشتر از زاویه فعالیت مجموعه خودمان در مرکز نور بپردازیم و رابطه فناوری اطلاعات با پژوهش های علوم انسانی اسلامی را تبیین کنیم.

رئیس مرکز  تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) اضافه کرد: عمده فعالیت های مرکز نور با این هدف است که بتوانیم از ابزار فناوری اطلاعات، رایانه و شبکه های مجازی برای توسعه و پیشرفت علوم اسلامی در گام اول و بعد هم علوم انسانی اسلامی استفاده کنیم و آن را بسط و گسترش بدهیم.

وی بیان داشت: مرکز تحقیقات کامپیوتری یک مرکز پژوهشی و تحقیقاتی است و شاید تصور  اولیه این باشد اگر قرار باشد نرم افزارها و ابزارهایی برای کمک به پژوهش فراهم کنیم خودش یک کار پژوهشی نباشد در حالی که ما برای تولید این محصولات مجموعه ای از پژوهش ها شکل می دهیم تا در کاربست فناوری در علوم انسانی و اسلامی مطالعه کنند و با استفاده از شیوه ها و روش ها در سازگار کردن مباحث علمی با ظرفیت های فناوری تلاش کنند.

حجت الاسلام والمسلمین بهرامی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: امروز در مرکز نور، واجد یک قشری از محققان میان رشته ای هستیم، یعنی محققان علوم انسانی که با زبان فناوری آشنا هستند و مهندسان و فناورانی که با منطق و ساختار علوم اسلامی و علوم انسانی و روابط بین اینها و پیچیدگی های آن آشنایی دارند و به کمک هم در حال تولید محصولاتی فاخر هستند.

وی با بیان این که این محصولات حاصل عملکرد این دو قشراست، ابراز داشت: اگر ما دانش میان رشته ای را نداشته باشیم و یا یک متخصص فناوری اطلاعات و یک فاضل علوم انسانی بدون داشتن دانش میان رشته ای داشته باشیم به محصول و نتیجه خوبی نمی رسیم؛ این دانش با رشد بسیار سریع دانش فناوری اطلاعات هر روز دامنه های جدید تر و ابعاد وسیع تری پیدا می‌کند و امروز بانک های اطلاعاتی برخط نقش ویژه ای در پژوهش های علوم انسانی اسلامی دارد.

رئیس مرکز  تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) در ادامه سخنان خود خاطرنشان ساخت: پژوهشگری که نتواند از این بانک ها به خوبی بهره ببرد مقهور دیگران می‌شود و اگر ما نقش شبکه های اجتماعی را تعریف نکنیم و آن را وارد فرایند پژوهش نکنیم حتما مجبور می شویم در زمین دیگران بازی کنیم.

وی یادآور شد: بحث هوش مصنوعی و ابر داده ها و مباحثی از این قبیل همه و همه ظرفیت هایی هستند که باید بتوانیم آنها را به پژوهش های علوم انسانی و اسلامی گره بزنیم و بتوانیم روند پژوهش ها را توسعه بدهیم و تسریع ببخشیم چون امروز در دنیا هم به این مفهوم به صورت جدی توجه می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین بهرامی با تأکید بر این که شاهد هستیم مفهومی با عنوان علوم انسانی دیجیتال مطرح شده است، گفت: این علوم جایگزین خیلی از مباحث پیشین شده است، همچنانکه امروز مجله ادبیات و زبان رایانشی در دانشگاه آکسفورد به عنوان مجله علوم انسانی دیجیتال تغییر عنوان داده است و شاهد هستیم در بسیاری از محافل علمی و نشست ها و تولید مقالات و کتاب ها برای تولید مفهوم علوم انسانی دیجیتال تلاش های زیادی صورت می گیرد.

حجت الاسلام والمسلمین بهرامی با تأکید بر این که ما هم باید به ایمن سمت حرکت کنیم و مبانی و روش ها و ابعاد استفاده از فناوری اطلاعات و فناوری رایانشی را در علوم انسانی جدی تر مورد توجه قرار بدهیم، خاطرنشان کرد: ما باید خودآگانه تر سراغ بهره گیری از این ها برویم تا مجبور نباشیم مقهور دیگران شده و در زمین دیگران بازی کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: ما به سهم خودمان در مرکز، فصل جدید فعالیت های خودمان بنا را بر این گذاشته ایم که دانش ضمنی تولید شده در مرکز را تبدیل به خروجی هایی کنیم که در محافل علمی مطرح شده و در قالب های علمی قابل ارائه باشد.

استاد حوزه و دانشگاه در پایان با اشاره به لزوم تولید محصولاتی جدیدتر با رویکرد علوم انسانی دیجیتال عنوان کرد: در مقابل دعوت می کنیم از مراکزی که با حوزه علوم انسانی اسلامی مرتبط هستند که بخشی از زمینه های فعالیت های خود را به این امر اختصاص بدهند تا هم در نقد و اصلاح و تکمیل فعالیت های مرکز و هم در گشودن  افق های جدید در این حوزه کمک کنند تا بتوانیم مفهوم علوم انسانی اسلامی دیجیتال را به خوبی تبیین کنیم  و بر اساس این رهیافت ها محصولات جدیدی را ارائه کنیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha